top of page
Sök

Hej Pia! Nu är vi många som är nyfikna att veta mer om dig! Kan du inte berätta lite om dig själv och om vad du gjort innan Arkipelag?



Hej! Absolut, Jag är nyfiken, idérik, helhets-skapare och entreprenör. Jämte, skåning och Bästerbottning (bott och verkat i både Norr- och Västerbotten).


Jag älskar god mat, spännande drycker, bra service och gillar när allt hänger ihop.

Har jobbat inom besöksnäring; hotell och restaurang sedan 20-års åldern. Jag har startat och drivit Restaurang Utblick på Luppioberget, utanför Övertorneå i Tornedalen tillsammans med the Smiling Utblick Crew under 6 fina sommarsäsonger


Jag har startat och driver ”microdestinationen” Huuva Hideaway utanför Övertorneå.

Samiska och Tornedalska matupplevelser ute och inne, skogs-spa och mysigt boende. Det är jag och min man och ”co-creator” Henry, och ibland samarbete med duktiga guider och kockar. Huuva Hideaway är småskaligt, där platsen, storytelling och det personliga värdskapet är det gästerna minns och uppskattar.


Foto Edible Country
Foto Edible Country
Foto Edible Country


Så spännande det låter, du är verkligen inte nybörjare när det kommer till värdskap och upplevelser! Vad kommer din roll att vara på Restaurang Arkipelag?


Jag blir delägare, styrelseledamot, framtidsspanare, konceptutvecklare, kvalitetssäkrare, allt-i-allo och såklart vid behov ”runner” och hjälpare i restaurangen.


Med alla stjärnor i vårt Arkipelag-team, som vi förövrigt är superstolta och glada över, så känns det tryggt att de som är proffs gör det de är bäst på, får ansvar för och förtroende att åstadkomma tillsammans med oss ägare.


Med dessa härliga och engagerade medarbetare i frontlinjen ger det t.ex mig möjlighet att lägga fokus på ”business”, strategi, konceptutveckling och hållbarhet; som för mig innebär att:


  • Göra gott - för gäster, medarbetare och samhället i stort.

  • Ansvara för hur vi säkert, smart, smidigt och minnesvärt kan servera och leverera riktigt schysst mat i och omkring restaurangen.

  • Utveckla en av Luleås bästa och roligaste arbetsplatser.

  • Hålla koll på att vi är och blir hållbara på alla sätt.


"På tal om hållbarhet tror jag att de flesta magar och människor redan nu tycker att schysst och hållbart borde vara norm och något vi ska och bör förväntar oss."

För egen del gillar jag maten tillagad med kärlek och schyssta råvaror, serverad med stil och god service och miljö som triggar alla sinnen. Får man dessutom utsikt på köpet blir det extra krydda för det 6:e sinnet...



Vad ser du mest fram emot med att öppna upp restaurangen?


Till att börja med våra gästers reaktioner på maten, miljön och servicen

I det längre perspektivet hoppas jag att vi tillsammans med övriga mat- och restaurangkollegor sätter Luleå, Norrbotten och Swedish Lapland på kartan som en av världens häftigaste mat- och upplevelsedestinationer!


Inget omöjligt läge eftersom vi (Swedish Lapland) redan finns omtalade och gillas av både gamla besökare från världens alla hörn och nyvunna vänner som svemestrat under året som gått samt press och media nationellt och internationellt.

Ju bättre vi gör och jobbar var och en desto bättre blir det för oss alla och framförallt för våra gäster. Tillsammans är ett beprövat och bra ledord!




Hur kommer miljön kring Arkipelag att återspeglas i inredningen, miljön?


Precis som menyn kommer miljön att bjuda på wow; färger, material, texturer och känsla associerar till vårt läge mellan hav, himmel, strand och land. Övervägande ton på väggar och textilier är varmt sandfärgat.


"När du stiger in i restaurangen kommer du till Skvalpen. Stora matsalen kallar vi för Kluntarna och närmast köket sitter du i Junkön."

Stolarna är bekväma och hållbara ”Lilla Åland” av Carl Malmsten, i olika färger som minner om havets olika tillstånd, blå-grönt, grått och is.


Borden är gjorda av massiv ek, behandlade med olja som bara gör dem vackrare och gör det möjligt att slipa om det skulle behövas. De kommer att hålla länge! Övriga detaljer, belysning, textilier och saker att fästa blicken på lirar alla med platsen och vår ambition att göra besöket på Arkipelag till något för alla sinnen!


Vi har vår egen ”Blå Hallen” med en vacker ”utsikt” Det är svårt att förmedla med ord, alla detaljer och små finurligheter vi sätter ut här och där. Det bästa är att du gästar oss och ser själv!


Du verkar full av entusiasm och spännande idéer. Finns det något som känns lite nervöst eller pirrigt med premiären?


Nya tider kräver nytänkande. Förutom att jag gillar att skapa helheter, trivsam miljö, gott värdskap och få medarbetare att växa och bidra till toppen-upplevelser känns nytänkande lite som min ”paradgren”.


"Att starta företag i dessa tider kräver en hel del extra. Inte minst tro på att det finns goa och supportande gäster! Rätt många osäkerhetsfaktorer och nya förutsättningar gör det svårt att titta i branschens backspegel för att se ”best practice”."

Utmaningar triggar hjärnan och i det här ”projektet” får jag använda hela spektrat: idéutveckla, tänka framtid, måla väggar och fixa grejer, samverka med varumärkesbyggare, grafiska formgivare, inredare, kommunikatörer, leverantörer av stort och smått och jobba strategiskt i styrelsen samt kunna dra nytta av en massa duktiga människor jag fått i mitt nätverk under drygt 20 år som företagare.




Nu längtar man ju ännu mer efter att få besöka restaurangen! Finns det något annat du vill att de framtida gästerna ska veta?


Arkipelag betyder övärld och skärgård, det kan uttalad både med k-ljud och sche-ljud.

Skulle du vilja hjälpa oss med något så saknar vi fina små stenar att lägga i fönstren. Som gäst får du gärna ta med en en liten vacker och lägga den till vår gemensamma stensamling!



Underbart, tack så mycket för din tid Pia!


Tack själv!

Nyfiken på Arkipelags meny? Läs vidare för några ledtrådar på vad som kommer att finnas på restaurangens fat framöver.


Nu är det nära! Mari Wigren vår creative chef är i full fart med att sätta den sista touchen på premiärmenyn! Menyn är så hemlig att vi andra på Arkipelag inte ens känner till den ännu. Vi har endast fått små hintar om att det är härliga råvaror i säsong från havet och land. Att balansen mellan smakerna är otroligt viktig och att råvarorna är i säsong.


Nej hör ni, nu är det spännande! Och du, håll nu koll på våra sociala medier och webben för nu händer det grejer kan vi lova!


Mari Wigren är ingen nybörjare på restaurangscenen, hon har varit aktiv länge och driver sedan några år tillbaka Restaurang Ångbryggeriet i Piteå. Här får du lära känna Mari lite närmare och höra hur hon ser på den spännande öppningen av Restaurang Arkipelag i vackra kuststad Luleå.


Mari Wigren står i ett restaurangkök och ler mot kameran
Mari Wigren driver sedan några år tillbaka Restaurang Ångbryggeriet i Piteå.

Hej Mari, tack för att jag får chansen att byta några ord med dig, jag vet att det är hektiskt just nu! Kan inte du berätta lite närmare vad din roll kommer att bli på den nya restaurarangen?


Hej! Min roll på Arkipelag är Creative Chef & Sommelier, jag kommer att jobba med menyer och dryckeslistor. Detta kommer jag att förmedla vidare till de chefer som kommer finnas på plats. Själv kommer jag att dela min tid mellan Piteå och Luleå.


Det låter spännande, hur kom det sig att det blev just du och Pia som bestämde er för att öppna restaurang ihop?


Under fler år har jag letat lokaler i Luleå. Själv och tillsammans med Pia Huuva. Nu äntligen får vi till det, även om jag önskar att världen befann sig i en bättre balans och harmoni. Men en av mina drömmar blir verklighet, hur kan man inte se fram emot det? Mest spännande blir det att höra de första gästernas ord om maten och miljön.



Det förstår jag verkligen! Vi är många som längtar efter att få komma och äta! Är det något du tycker känns lite läskigt eller nervöst?


Det här är min femte restaurang och visst man kan ju tro att det är enkelt nu att öppna efter att man har hunnit med några tidigare premiärer. Men nej det blir svårare och svårare för kraven är större, krav man sätter själv och krav man vet att människor har, eftersom många blivit mer medvetna om vad de äter och dricker. Det är både och detta; spännande och läskigt. Nervositet det finns och den är nyttig för då presterar man bättre.


Mari Wigren ler och tittar ner
Mari Wigren är förväntansfull inför att se de första gästernas reaktioner.

På tal om maten, nu är vi många som är nyfikna på vad vad Arkipelag kommer att servera för mat, kan du avslöja några detaljer?

Miljön, namnet och utseende på restaurangen är tavlan för vad som sker på tallriken.

Jag älskar att jobba med naturen, skog, vatten, land, luft. Man kan tänka sig att de fyra elementen kommer att avspeglas i min mat framöver.


Det låter helt fantastiskt! Avslutningsvis, är det något du vill att vi ska veta om Mari Wigren?

Allt jag gör det gör jag till 100%. Med alla råvaror jag plockar ut det finns en tanke. Jag fuskar inte, jag gör det med kärlek. När vi snackar mat och dryck är kvalitet mitt ledord. Kvantitet kan slänga sig i väggen!



Stort tack Mari för din tid och stort lycka till med öppningen av Arkipelag!


Tack!


bottom of page